Sałatka z ogórków i zakwas buraczany

Follow my blog with Bloglovin

W sierpniu dostałam od mojej Cioci 6 kilogramów ogórków. Oczywiście całość przeznaczyłam na moją ulubioną sałatkę ogórki chili.
Ogórki trzeba najpierw pokroić w plastry, zasypać solą, wymieszać i pozostawić na 6 godzin.


 Po tym czasie dodaje się czosnek i chili, zalewa syropem z octu i cukru i olejem. Następnie pozostawia się na 12 godzin i dopiero nakłada do słoików.


 Wyszło mi 14 słoików. 



Zakwas 
Buraczki to u mnie warzywo nr 1. Robię je pod różnymi postaciami: barszcz ukraiński, sałatki i zakwas do picia. 
Na blogu Gotuj zdrowo znalazłam przepis na zakwas. Kupiłam młode buraki i nastawiam. Niestety zbyt długo stały w cieple i złapały pleśń. Ocalał 1 słoik, resztę musiałam wylać. Od następnego razu po dwóch dniach zlewałam i chowałam do lodówki. Lepiej nastawić mniej a często.  





Komentarze

Copyright © Inspiracje Anety